Revalidatie

Als je problemen in de training ervaart of je paard had of heeft een blessure, dan is paardenrevalidatie geen overbodige luxe. Ik help jou en je paard graag.

Meer dan blessureherstel

Vrijwel ieder paard is scheef. In kleine mate is dat niet zo erg. Wij zijn immers ook links- of rechtshandig. Bij grotere scheefheid gaat het paard compenseren om toch uit te kunnen voeren wat de ruiter vraagt. Dit komt ook voor bij pijn of ongemak door trauma of verkeerde training. Als dit lang genoeg duurt, kan dit zorgen voor overbelasting van andere lichaamsdelen en blessures. Zowel na acuut trauma als een blessure is een revalidatieproces noodzakelijk. Je kunt het echter ook heel goed inzetten ter preventie. Als je problemen ervaart met je paard en wilt weten of een paardenrevalidatie traject geschikt is, neem dan vrijblijvend contact op.

U

Onderzoek

Allereerst bekijk ik, eventueel samen met een dierenarts, wat de probleemgebieden zijn en stel ik een revalidatieplan op.

Behandeling

Voordat we met training beginnen is behandeling soms noodzakelijk. Lichamelijke blokkades kunnen zo worden opgeheven.

Training

Ik train je paard gedurende een afgesproken periode. Het doel is een gezond bewegingspatroon krijgen of behouden.

Mijn methode

Ik train volgens de principes van klassieke dressuur en rechtrichten (de vier dimensies). Eerst help ik je paard sterker te worden zonder ruiter, door middel van gymnastiserend longeren en dressuur aan de hand. Zodra je paard voldoende is ontwikkeld, ga ik onder het zadel verder. Ik werk altijd zonder hulpteugels.

Tarieven

Ik doe paardenrevalidatie trajecten of intensieve begeleiding alleen in de directe omgeving Nijmegen/Malden vanwege de intensiteit en reistijd. Als je paard verder weg staat is het ook mogelijk hem bij mij te stallen. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden van revalidatie en training. Wil je geen revalidatietraject, maar wel les? Bekijk de instructiepagina voor de opties en tarieven.

Paarden revalidatie Casus: Toulouse

Dit is Toulouse, een Trakhenermerrie. Ik kreeg haar in revalidatie toen ze 21 jaar was. Toulouse was erg scheef, kon moeilijk ontspannen, was overgevoelig op de hand en had zeer slechte hoeven. Daarnaast had ze artrose op verschillende plekken. Na thermografisch en klinisch onderzoek bleek dat ze door haar hele lijf geblokkeerd zat. De grootste aandachtspunten waren haar hals, CTO (overgang van hals- naar borstwervels) en bekkengebied, maar eigenlijk was overal wel werk te verrichten. Voorafgaand aan de training is ze daarom uitgebreid behandeld met triggerpoint massage, myofasciale release, osteopathie en hoef-/beenbalanscorrecties. Gedurende het jaar is ze nog een paar keer behandeld. Aangezien ik bekapper ben, heb ik zelf de hoefverzorging om de paar weken zelf bij kunnen werken om de stand optimaal te houden.

Ik ben de revalidatie begonnen met rechtrichten aan de longe. Hierdoor leerde ze dat er een betere manier van bewegen is die ook prettig voelt, terwijl ik haar de ruimte geef om te zoeken naar balans. Ik heb ook vaak balanskussens gebruikt tijdens de revalidatie. Door het gebruik van balanskussens heb je invloed op de proprioceptie (de manier waarop het paard zijn lijf ervaart). Na een periode van voornamelijk longeren en balanskussens, heb ik dressuur aan de hand met haar opgepakt om nog preciezer te kunnen zijn over haar houding en beweging. Na een halfjaar was Toulouse sterk én lichamelijk ontspannen genoeg om onder het zadel aan de slag te gaan. De revalidatie duurde wat langer dan gemiddeld, omdat ze al op leeftijd is. Iets meer dan een jaar na de start van de training kon ze ontspannen ronddraven met ruiter en is haar houding en beweging enorm verbeterd. Mentaal is ze ook rustiger en zelfverzekerder geworden. Haar hoeven zijn vrijwel scheurloos. Ik hoop een jaar na moment van schrijven weer een update te geven over de progressie! 

Dit is een faketekst. Alles wat hier staat is slechts om een indruk te geven van het grafische effect van tekst op deze plek. Wat u hier leest is een voorbeeldtekst. Deze wordt later vervangen door de uiteindelijke tekst, die nu nog niet bekend is. Anne-Lotte

Gratis e-book over rechtrichten

Schrijf je in en ontvang rijtips, blogs, lesroutes en aanbiedingen. Ik beloof je: ik spam niet. Je krijgt wel meteen een cadeautje van me; het e-book ‘Je paard rechtrichten met grondwerk: 5 Tips‘.

Volg je mij al?

Contact

Telefoon

+31 (0)6 43 84 51 86

Mail

rianne@rianne-dekker.nl

Plaats

Malden, vlak onder Nijmegen